Lipšicova Nova je podľa prieskumov najsilnejšou opozičnou stranou

22.01.2013 Celý región

Bratislava 22. januára (TASR) -Podľa prieskumov agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil 7.-13. januára priniesol výsledky. Ak by sa voľby konali v januári, najsilnejším pravicovým hnutím v parlamente by sa stala Nová väčšina Daniela Lipšica. Svoj hlas by jej dalo 8,9 percenta voličov.
Na čele prieskumu politických preferencií bol aj začiatkom roka tradične Smer-SD, ktorý by volilo 41,1 percenta opýtaných. V prepočte by tak sociálni demokrati obsadili presne polovicu stoličiek v 150-miestnom pléne Národnej rady (NR) SR.
Nasledovalo by hnutie NOVA, ktoré by rovnako ako opozičné hnutie OĽaNO (8,6 percenta voličov) dostalo do parlamentu po 16 poslancov. Do NR SR by sa dostali aj KDH, ktorému by svoj hlas dalo 6,5 percenta respondentov (12 mandátov), a Most-Híd s 6,2-percentnými preferenciami (11 mandátov). Tesne nad hranicou zvoliteľnosti sa podľa prieskumu MVK v januári pohybovali SaS (5,6 percenta voličov) a SDKÚ-DS (5,5 percenta), ktoré by pri takomto rozdelení síl zastupovalo v parlamente po 10 zákonodarcov.
Do NR SR by sa rovnako ako v posledných riadnych voľbách nedostali SMK (4,6 percenta voličov) a SNS (4,4 percenta).
Takmer 10 percent opýtaných uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 20,3 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región